Jeesus, kristityn elämä

Aamen, Aamen

Aamen, Aamen - mariannastalnacke.comMiten sinä suhtaudut Aameneen? Sanotko sen mielelläsi vai epävarmasti? Ja mitä se ylipäätänsä tarkoittaa? Aamen tulee heprean kielestä ja tarkoittaa varma, varmasti, totisesti tai tapahtukoon niin. Aamen sanotaan useimmiten rukouksen lopussa. Se onkin tapa osallistua rukoukseen, ottaa se omakseen, vaikkei olisi sitä itse ääneen rukoillutkaan.

Aamenen sanominen tarkoittaa myös sitä, että on samaa mieltä rukouksen tai puheen kanssa. Aamen on mukava tapa uskoa asiat omalle kohdalle tapahtuvaksi. Mutta ei kannata sanoa Aamenta sellaisiin asioihin, mistä on eri mieltä tai on epävarma. Augustinus on sanonut, että Aamen on kuin allekirjoitus. Allekirjoitatko sinä sen, mitä on sanottu/rukoiltu? Sitten rohkeasti vaan lisäämään Aamen!

Pelasta meidät, Herra, meidän Jumalamme, ja kokoa meidät pakanain seasta, että me kiittäisimme sinun pyhää nimeäsi ja kerskauksemme olisi, että me sinua ylistämme.
Kiitetty olkoon Herra, Israelin Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen. Ja kaikki kansa sanokoon: ”Amen. Halleluja!”
(Psalmi 106:47-48)

Aamen, Aamen

Myös Jeesus käytti sanaa Aamen. Hän aloitti profetaaliset puheensa sanoin ’Totisesti (amen)’. Jeesuksen ’totisesti’ -lausuntoja on kirjattu evankeliumeihin melkein 70 kertaa. Ne vastaavat Vanhassa testamentissa profeettojen aloitusta ’Näin sanoo Herra’. Kun Jeesus aloittaa puheensa ’totisesti’, hän puhuu taivaallisella auktoriteetilla, profeetallista tekstiä. Etenkin silloin meidän olisi hyvä kuunnella, mitä hän sanoo.

Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi: ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. (Matt. 18:2-5)

Seuraavalla kerralla, kun törmäät evankeliumeita lukiessasi Jeesuksen ’totisesti’-lausuntoihin, tarkkaile mitä hän sanoo. Ja anna Sanan vaikuttaa sydämessäsi. Olet totuuden äärellä. Aamenessa Jeesus itse on luonasi, nyt ja aina.

Tule, Herra Jeesus!
Ole totuutemme,
ole Herramme,
ole aina luonamme.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S.

Ilmestyskirjan (3:14) mukaan Jeesus itse on Aamen. Miten tämä muuttaa suhtautumistasi Aamenen sanomiseen? Eikö olekin huikaisevaa tajuta, miten lähellä hän meitä on? Ja tietoisuus siitä, että hän on sekä alku että loppu (Raamatun viimeinen sana on Aamen), saa meidät rohkeasti jatkamaan matkaamme, eikö totta? Ole siunattu, rakas ystävä. Jeesus kanssasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *