kirkkovuosi, kristityn elämä

Paasto ja juhla kristityn elämässä

Paasto ja juhla kristityn elämässä - mariannastalnacke.comTänä vuonna tuhkakeskiviikko ja ystävänpäivä osuvat samalle päivälle. Äkkiseltään ne voivat tuntua toistensa täydellisiltä vastakohdilta. Sillä tuhkakeskiviikko kutsuu meitä katumukseen ja paastoon, ystävänpäivä suklaan syöntiin ja juhlaan. Miten voisimme yhdistää nämä kaksi päivää tai paaston ja juhlinnan ylipäätänsä? Vai pitääkö meidän valita näistä vain yksi? Otetaanpa selvää.

Sekä paasto että juhla ovat osa kristityn elämää. Kummallekin on aikansa. Mutta kysymys nyt kuuluukin: voisimmeko tehdä niitä yhtä aikaa? Jotkut teistä saattavat ihmetellä, mihin me ylipäätänsä paastoa tarvitsemme. Paastotessamme seuraamme vain Jeesuksen esimerkkiä, hänkin paastosi 40 päivää erämaassa. Paastoamisesta on tullut yksi kristittyjen harjoittamista hengellisistä harjoituksista ja siihen kätkeytynee salattuja siunauksia. Pääsiäsipaaston aikan kristityt vain paastoavat yhdessä sovittuna aikana valmistautuen pääsiäisiloon. Paastonaika on parhaimmillaan mahdollisuus tehdä elämässämme lisää tilaa Jumalalle.

Paasto ja juhla kristityn elämässä

Jeesus paastosi, mutta hän osasi myös juhlia. Hän iloitsi elämästä ja Elämän Antajasta. Meidätkin on kutsuttu iloitsemaan elämästä Jumalan kanssa joka päivä ja joka tilanteessa. Siksi kristityille juhlinta on enemmän kuin ylenpalttinen syöminen ja juominen, se on Jumalan väkevää, armollista läsnäoloa arjessa.

Nyt olemme yhdessä todenneet, että sekä paasto että juhla ovat keskeisiä elementtejä kristityn elämässä. Mutta voisiko niitä yhdistää, vaikka ne näyttävätkin olevan toistensa vastakohtia? Jos kyse on ruoasta, tehtävä on aika mahdoton. Mutta epämateriaaliset asiat eivät estä paastoamisen ja juhlimisen yhdistämistä.

Paaston ja juhlan yhdistäminen

Jos haluat paastota negatiivisestä ajattelusta ja juhlia ystävällisiä sanoja, yhdistät paastoamisen ja juhlimisen kauniilla tavalla. Taikka jos paastoat itsekkyydestä ja juhlit rakastamalla naapureitasi, onnistut kummassakin samanaikaisesti. Ja jos paastoat telkkarin katselusta ja juhlit Jumalan Sanalla, näiden yhdistäminen ei tuota mitään ongelmaa. Entäpä paastoaminen juoruilusta ja rukoilun lisääminen? Tai mitäpä jos luopuisit koston hautomisesta ja lisäisit anteeksiantoa elämässäsi? Silloinkin yhdistät paaston ja juhlan elämässäsi mitä hienoimmalla tavalla.

Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne. Älkää olko velttoja, olkaa innokkaita, palakoon teissä Hengen tuli, palvelkaa Herraa. Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Auttakaa puutteessa olevia pyhiä, osoittakaa vieraanvaraisuutta. Siunatkaa niitä, jotka teitä vainoavat, siunatkaa älkääkä kirotko. (Room. 12:9-14)

Tuhkakeskiviikko ja ystävänpäivä

Entä miten yhdistää tuhkakeskiviikon ja ystävänpäivän vietto, sinä kysyt. Mitä jos paastoaisit nyreydestä ja juhlisit ystävällisyyttä? Jättäisit tuhlailun ja keskittyisit halauksiin? Jos haluat paastota ruoasta, iloitse silloin kumppanuudesta. Mitä tahansa teetkin, tee se rakkaudesta. Meillä on antelias, rakkautta täynnä oleva Jumala, jonka armo on uusi joka aamu. Sitä riittää yltäkyllin kaikille. Joten paastotkaamme vihasta ja juhlikaamme ja jakakaamme rakkautta!

 

Rakas Jumala,
Kiitos, että sinulla on vastaukset valmiina
ennen kuin osaamme edes muotoilla kysymyksiämmekään.
Edesauta meitä paastoamaan asioista, jotka satuttavat meitä ja muita
ja juhlistamaan niitä asioita, jotka rakentavat itseämme ja muita.
Siunaa meitä, kun aloitamme paaston
puhdistautuaksemme pahoista asioista ja
juhlistaaksemme hyviä asioita elämässämme.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S.

Aioitko sinä paastota? Miten yhdistät paaston ja ystävänpäivän?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *