kristityn elämä

Miten varautua vaikeuksiin

Kristitty ja vaikeat ajat - mariannastalnacke.com
Usein ensimmäinen kysymys katastrofin iskiessä on ’miksi’. Kuitenkaan syyn tietäminen ei meitä siinä tilanteessa auta. Ei kukaan meistä pysty ymmärtämään, miksi jotain kauheaa tapahtuu. Maailmassa olevasta kärsimyksestä toki suuri osa on, joko välillisesti tai suoraan, ihmisten aiheuttamaa. Mutta paljon jää jäljelle selittämätöntä kärsimystä. Mikä tahansa kärsimyksemme onkaan aiheuttanut, sen kohtaaminen on raastavaa. Silloin ei meillä ole energiaa muuhun kuin Taivaan Isään nojautumiseen, mutta se onkin se paras tapa selvitä vaikeuksista.

Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. (Hepr. 11:1)

Miten varautua vaikeuksiin

Koska katastrofi ei ole oikea aika opetella sitä, miten käsitellä vaikeita aikoja, meidän täytyy opetella sitä hyvän sään aikana. Ja koska usko on se tapa, millä pystymme käsittelemään näkymättömiä asioita, meidän täytyy sukeltaa syvemmälle uskoon varautuessamme vaikeuksiin. Meidän pitää ottaa selvää miksi uskomme mihin uskomme ja miksi olemme elossa tai mikä on perimmäinen tarkoituksemme. Nyt miksi-kysymykset ovat hyödyksemme (toisin kuin silloin, kun kyselemme miksi jotakin on päässyt käymään). Sitten seuraavalla kerralla, kun vaikeat ajat yllättävät meidät, olemme valmiit kohtaaman ne horjumatta uskon avulla. Meidän ei tarvitse halvaantua pelosta tai tuhlata aikaa sen spekuloimiseen, miksi näin tapahtui. Sen sijaan voimme siirtyä toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Paras tapa varautua vaikeuksiin on siis selvittää 1) miksi uskot Jeesukseen ja 2) miksi olet elossa tai mikä on elämäsi perimmäinen tarkoitus.

Kaikki, mikä on syntyisin Jumalasta, voittaa maailman. Ja tämä on se voitto, tämä on maailman voittanut: meidän uskomme. Kuka sitten voittaa maailman, ellei se, joka uskoo, että Jeesus on Jumalan Poika? (1 Joh. 5:4-5)

Minä en olisi koskaan valinnut elämäni suuria vaikeuksia, mutta läpikäymällä ne, olen saanut huomata, että usko todella toimii. Tällainen testattu usko tekee sinut hyvin rohkeaksi, koska omakohtaisesta kokemuksesta tiedät, että Jumalan avulla selviät tapahtui elämässäsi mitä tahansa.

Juuri tällainen on Jumalamme. Hän voi muuttaa jopa pahat asiat hyväksi, jos vain annamme hänelle elämämme. Minä uskon Jeesukseen, koska hän on osoittanut minulle voimansa ja sen, ettei hän koskaan jätä tai hylkää minua (aivan niin kuin hän Sanassaan lupaa jokaiselle häneen uskovalle). Kun sinä tiedät, miksi sinä uskot Jeesukseen, ei myöskään sinun uskosi horju edes vaikeina aikoina.

Perimmäinen tarkoituksemme on kirkastaa Jumalaa

Mikä sitten antaa minulle voimaa jatkaa vaikeuksien keskellä, kysyt. Toki olen oppinut luottamaan, että Jumala sekä näkee suuren kokonaiskuvan että tekee työtä kulissien takana meidän hyväksemme. Voin luottaa hänen olevan hyvä, vaikkei siltä näyttäisikään. Mutta tämä usko, tämä luottamus, ei ole kaikki mitä minulla on. Olen oppinyt myös, ettei elämäni tarkoitus ole vain pitää hauskaa, vaan se on Jumalan kirkastaminen. Ja tämä muuttaa koko tilanteen, tämä valmistaa minua kohtaamaan myös vaikeudet. Sillä ne ovatkin osa normaalia elämää.

Sen tähden me rukoilemme aina teidän puolestanne, että Jumalamme pitäisi teitä saamanne kutsun arvoisina ja että hän voimallaan vahvistaisi teidän haluanne hyvään ja saattaisi päätökseen ne teot, jotka todistavat uskostanne. Näin te kirkastaisitte Herramme Jeesuksen nimeä ja hän kirkastaisi teidät, meidän Jumalamme ja Herran Jeesuksen Kristuksen armon mukaisesti. (2. Tess. 1:11-12)

Meidän ei tarvitse ymmärtää miksi ja mitä milloinkin tapahtuu..

…mutta meidän todella tarvitsee ymmärtää, että Jumala on hyvä ihan joka tilanteessa ja ettei hän jätä meitä yksin vaikeuksiimme. Sitten vasta pystymme palvelemaan ja kirkastamaan Jumalaa hänen tahtonsa mukaisesti.

Sinä olet Jumalan rakas lapsi ja hän on kutsunut sinutkin kertomaan ja jakamaan hänen rakkauttaan toisten kanssa. Juuri tämä on sinunkin elämäsi perimmäinen tarkoitus. Ja se antaa sinulle voimaa jatkaa silloinkin, kun mikään ympärilläsi tapahtuva ei käy järkeen. Jumala armollaan vahvistaa sinua tekemään hyvää ja kirkastamaan hänen nimeään.

Loppujen lopuksi uskossa on kysymys siitä, että annamme Jumalan täyttää meidät armollaan. Silloin kun olemme heikkoja, hän on vahvuutemme. Kun olemme ymmällämme, hän on viisautemme. Ja kun olemme avuttomia, hän tulee avuksemme. Olemme siis alati siunattuja. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat ympäriltämme, Jeesus itse on rauhamme.

 

Rakas Jumala,
Auta meitä turvautumaan sinuun,
kun elämme vaikeita aikoja.
Istuta meihin niin horjumaton usko ja luottamus sinuun,
että vaikeinakin aikoina voisimme ylistää sinua.
Me haluamme kirkastaa sinua, Herra.
Ole voimamme, viisautemme, kaikkemme.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S.

Oletko valmistautunut vaikeisiin aikoihin? Miten sinä pärjäät vaikeuksien keskellä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *