armoa arkeesi

Armo riittää

Armo riittää. Fariseus ja veronkantaja. kuvassa.

Viime sunnuntain evankeliumiteksti on puhutellut minua kovasti. Jollakin lailla se saa kiinni siitä, mitä olen yrittänyt opetella välittämään sinulle, rakas lukijani. Armo riittää ja vain sen avulla pääsee taivaaseen. Joten on vihdoin aika lopettaa sen ansaitseminen (tai sen ulottuvilta karkaaminen).

Muutamille, jotka olivat varmoja omasta vanhurskaudestaan ja väheksyivät muita, Jeesus esitti tämän kertomuksen: »Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani. Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’ 1Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen! »Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei.Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.» (Luuk. 18:9-14)

Armo riittää

Omavanhurskaus saa aikaan enemmän harmia kuin hyötyä. Jumala ei halua kuulla kuinka erinomaisia me olemme. Hän vain haluaa nähdä tyhjät sydämemme valmiina vastaanottamaan hänen vanhurskautensa. Armo riittää. On aika uskoa tämä. Ja elää se todeksi.

Niin kauan kuin yritämme omavoimaisesti tehdä parannusta, harjoitamme uskontoa (ei uskoa). Jeesus tuli maailmaan, jotta vapautuisimme omavanhurskaista yrityksistämme. Hän tuli pelastamaan meidät yksin armosta yksin uskosta, sillä me emme pystyneet – emmekä edelleenkään pysty – tekemään itseämme Jumalalle kelpaaviksi (vanhurskaiksi). Mutta armon voimalla ja Pyhän Hengen avulla se onnistuu.

Me tarvitsemme Jeesusta; me tarvitsemme armoa. Siksi meidän tulee nöyrtyä ja pyytää niin kuin tullimies, ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!’ Ja tiedätkö mitä? Jumala on armollinen. Aina. Hän on aina valmiina antamaan armoa armon päälle. Ja juuri armo tekee meidät Jumalalle kelpaaviksi. Kauttaaltaan.

Rakas Jumala,
Kiitos Jeesuksesta ja armon lahjasta, joka jatkaa aina vaan antamistaan. Halleluja!
Antaudumme sinulle ja pyydämme nöyrästi ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!’ 
Kaada armoa armon päälle niin kuin olet luvannut Jeesukseen uskoville.
Voimaannuta meidät elämään rohkeasti sinulle.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S.

Mitäs luulet? Eikö olekin aika lopettaa omavoimainen yrittäminen? Annetaan sen sijaan Pyhän Hengen tehdä työtään meissä, oikein etsiydytään Jumalan eteen hakemaan armoa armon päälle. Otetaan todesta Jumalan lupaukset, otetaan vastaan armon voima ja vaikutus. Ole suuresti siunattu, ystäväni. Armo kantaa kyllä!

Kuva: The Pharisee and the Publican, baroque fresco in Ottobeuren Basilica, Johannes Böckh & Thomas Mirtsch via Wikipedia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *