Uncategorized

Jumalan kuunteleminen ja kuuliaisuus

marianna

Tänään olen miettinyt rukousta ja kuuliaisuutta. Olen miettinyt liittyvätkö ne mitenkään yhteen vai ovatko ne vain kaksi erilaista asiaa. Tulin siihen tulokseen, että molemmissa yhdistyy Jumalan kuunteleminen parhaimmillaan. Ja Jumalan kuunteleminenhan on kaikkein tärkeintä, jos haluamme oppia tuntemaan Jumalan ja tulla Jumalan tuntemiksi. Miten siis rukous ja kuuliaisuus linkittyvät yhteen? Katsotaanpas. Jeesus puhui kuuliaisuudesta rakkautena Jumalaa kohtaan. Siis erittäin hyvä paikka aloittaa etsintämme.

Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni. (Joh. 14:21)

Jumalan kuunteleminen…

Äiti Teresa ajattelee, että rukous ei ole pyytämistä, vaan asettautumista Jumalan käsiin ja hänen kuuntelemistaan sydämemme syvyyksissä. Rukous on siis antautumista Jumalan käsiin. Ymmärrämme, että ihmisinä emme ole jumalia, vaan tarvitsemme Jumalan apua. Antaudumme Jumalalle ja pyydämme häntä huolehtimaan meistä ja johdattamaan meitä. Ja voidaksemme tietää, mitä Jumala meiltä seuraavaksi haluaa, meidän tulee kuunnella häntä. Jumala ei huuda, hän kuiskaa. Hän ei pakota, vaan vihjaa. Siksi meidän täytyy kuunella herkällä korvalla kuullaksemme hänen äänensä. Siksi me rukoilemme. Rukoilemme ja kuuntelemme. Asettaudumme Jumalan käsiin.

…ja kuuliaisuus

Kuuliaisuus latinan kielellä on ’obediere’ ja se tarkoittaa sekä ’totella’ että ’kuunnella’. Ob-etuliite tarkoittaa mistä suunnasta kuunellaan (audeire) ja nämä yhdessä tarkoittavat kuuliaisuutta, tottelemista. Tässäkin siis kuunteleminen on keskeisellä sijalla.  Christiopher Jameson puhuu siitä, miten tämä sana maalaa kuvan ihmisestä kuuntelemassa jotakin korvat höröllään. Kuuliaisuus siis tarkoittaa toisen herkeämättä kuuntelemista.

Eikö juuri tämä kuvaus yhdistä upeasti rukouksen ja kuuliaisuuden? Sekä rukous että kuuliaisuus ovat Jumalan kuuntelemista. Me käännämme huomiomme Jumalan puoleen kuullaksemme kaiken, mitä hänellä on varattuna meitä varten. Teemme näin, sillä hänellä on elämän sanat. Jumalalla on kaikki se, mikä tekee elämästämme kauniin ja ilahduttavan. Me emme halua hukat niistä mitään. Muutoin saattaisimme jäädä jostakin todella tärkeästä paitsi. Ja sitähän me emme halua. Me haluamme kaiken, minkä Jumala haluaa meille antaa. Joten siksi kuuntelemme Jumalaa herkeämättä ja kuuliaisesti.

 

Rakas Jumala,
Kiitämme ja ylistämme sinua.
Miten ihmeellinen oletkaan
sitoessasi kuuliaisuuden ja rukouksen yhteeen,
jotta voimme täyttää molemmat käskysi
kuuntelemalla sinua herkeämättä ja
antamalla sinun tehdä työtäsi meissä ja meidän kauttamme.
Tule ja puhu meille.
Kerro, mitä sinulla on meitä varten varattuna.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S:

Millaisia ajatuksia ja kysymyksiä sinulle herää? Kuunteletkö sinä Jumalaa herkeämättä? Mitkä asiat edesauttaisivat sinua olemaan vielä enemmän kuuliainen Jumalalle?
Ole siunattu, ystäväni. Jumala rakastaa sinua valtavasti ja hänellä on sinulle paljon asiaa. Kuuntele häntä korvat höröllä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *