kristityn elämä

Muutama ajatus uskosta ja kontrollista

Usko ja kontrolli eivät sovi yhteen

Tänään jaan kanssasi neljä sitaattia ja kolme raamatunlausetta uskosta ja kontrollista, sillä ne tuntuvat olevansa toistensa vastakohtia. Meistä jokainen varmaankin haluaisi, että kaikki asiamme olisivat hallinnassamme, sillä silloin voisimme rentoutua ja nauttia elämästä, eikö? Mutta usko tai elämä ei toimi näin. Usko ja kontrolli eivät sovi yhteen. Miten niin?

Sillä jos tavoitteemme on hallita elämäämme, työnnämme uskon sivuun. Se, joka pitää tahtipuikkoa, on elämämme jumala, huomasimme sitä tai emme. Richard Rohr on sanonut ”uskon vastakohta ei ole epäilys; uskon vastakohta on kontrolli.” Joten ei pyritä kontrolloimaan, vaan etsitään sen sijaan Jumalaa ja hänen tahtoaan.

Sinuun luottavat kaikki,
jotka tuntevat sinut.
Sinä, Herra, et hylkää
ketään, joka etsii sinulta apua.

(Ps. 9:11)

Usko ja kontrolli…

Joskus erehdymme kuitenkin ajattelemaan, että pyrkimys asioiden hallitsemiseen kuulostaa paremmalta kuin Jumalalle antautuminen. Tai saatamme vilpittömästi luulla, että kaikki todellakin olisi meidän hallinnassamme. Siksi tarvitsemme välillä muistutuksia todellisuudesta. Steven Furtickin sanoin ”Ainut tapa, jolla Jumala voi näyttää meille, että hän hallitsee kaikkea, on laittaa meidät tilanteisiin, joita emme voi kontrolloida”. Juuri nyt tuntuu, että elämme tällaista aikaa, eikö? Mitä sitten voimme tehdä? On aika kontrolloida kaaosta antautumalla Jumalalle.

Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen. Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä. (Hepr. 11:6)

Mitä hyvää Jumalalle antautuminen sitten tuo meille? Kaiken. Se tuo meille avun, jonka tarvitsemme. Andrew Murray on sanonut ”Jumala on valmis ottamaan vastuun jokaisesta elämästä, joka on hänelle kokonaan antautunut”. Ja tämä tuo meille rauhan. Tarvitsemme vähemmän ahdistusta, enemmän luottamusta Jumalaan.

…eivät sovi yhteen

Lysa TerKeurst kertoo, että hän voi ”levätä siinä tosiasiassa, että Jumala hallitsee kaikkea, sillä se tarkoittaa sitä, että hän voi kohdata asiat, jotka ovat hänen oman kontrollinsa ulottumattomissa ilman, että hän toimii hallitsemattomasti”. Aina tulee olemaan asioita, jotka ovat kontrollimme ulottumattomissa, mutta luottaessamme Jumalan hallitsevan kaikkea, voimme ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se tulee, sillä tiedämme, että kaikki lopulta päätyy parhain päin.

Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. (Matt. 6:33)

Joten hengitä syvään, Jumala on aina kanssasi. Usko ja kontrolli eivät sovi hyvin yhteen. Joten anna elämäsi kontrolli Jumalalle ja lepää sen sijaan häneltä saamassamme rauhassa. On aika kohdistaa katse Jeesukseen ja nauttia elämästä hänen kanssaan. Lopeta hallinnan (tai edes sen illuusion) tavoitteleminen ja jätä se niille, jotka eivät tiedä paremmasta. Me olemme hyvissä käsissä ja kaikki päättyy hyvin.

Rakas Jumala,
Sinä olet niin kärsivällinen,
kiitos, että autat meitä näkemään miten suuri lahja on se, että sinä hallitset kaikkea.
Antaudumme sinulle, Herra.
Tapahtukoon sinun tahtosi meissä ja meidän kauttamme.
Me luotamme sinuun ja lepäämme sinussa.
Siunaa meitä suunnitelmiesi mukaisesti ja
käytä meitä kunniaksesi.
Jeesuksen ihmeellisessä nimessä,
Aamen

P.S.

Ole suuresti siunattu, ystäväni. Jumala pitää sinusta huolen. Ei niin, että kaikki vaikeudet yht’äkkiä häviäisivat, vaan niin, että saamme avun niiden keskelle. Levätkäämme siis Jeesuksessa elämän myrskyissäkin ja annetaan Pyhän Hengen pitää meistä huolta. Jumala on totta ja hän hallitsee koko maailmankaikkeutta. Meillä ei siis ole mitään hätää. Päinvastoin. Meillä on paljon kiitoksenaihetta. Muistetaan tämä ja nautitaan elämästä!

Valokuva: Adam Nieścioruk via Unsplash.

2 thoughts on “Muutama ajatus uskosta ja kontrollista

  1. Kiitos Mari-Anna ihanasta tekstistä! Ja täytyy myös sanoa: ”Kiitos Jeesus!”, sillä tämä oli kirjoitus oli kuin suoraan minulle osoitettu. Varmasti kolahtaa moneen muuhunkin lukijaan, mutta on häkellyttävää havaita, että olen pohdiskellut tällä viikolla juuri näitä ajatuksia halusta hallita omaa elämää ja vaikeudesta luovuttaa ohjat kokonaan Jumalalle. Raamatun kohta, jossa sanotaan: ”Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi”, on ollut minulle vaikea. Siis koko elämänikö? Enkö saisi kuitenkin määrätä siitä edes pientä palaa? Minnehän Jumala minut vie, jos annan Hänelle vapaat kädet? Miten selviän, jos asiat eivät menekään, kuten olin suunnitellut?

    Nyt tätä kirjoittaessani huomaan itsekin, kuinka järjettömiltä ajatukseni kuulostavat. Enhän oikeasti määrä elämästäni yhtään mitään. En edes sitä, otanko seuraavan henkäyksen. Toisekseen, Jumalalla on kaiketi vapaat kädet minun suhteeni, halusinpa tai en, onhan Hän kaikkivaltias. Vapaa tahto minulle on kyllä annettu, mutta on täysin eri asia, tapahtuuko minun tahtoni elämässäni useinkaan. Tai jos tapahtuu, sekin vain Jumalan sallimana. Epämukava ajatus siitä, mitähän mahtaa tapahtua, jos Jumala saa päättää asioistani täysin, vaikuttaa sekin kummalliselta, jos kerran olen kristitty ja vähänkään Raamattua tutkinut. Jumalahan on rakkaus ja Hänen tahtonsa meitä kohtaan on hyvä. Miksi siis pelkäisin Jumalan tahton toteutumista? Sehän on parasta, mitä minulle voi tapahtua!

    Jostain syystä ajatus kontrollin menettämisestä kuitenkin kauhistuttaa minua. Ehkä tämä on perusinhimillinen ajatus, en tiedä. Lisäksi Raamatun sivuilta ja historiaa tutkimalla voi lukea, ettei kristityn tie todellakaan aina ole sileä ja helppo. Eikä se ole sitä monessa maailmankolkassa tänäkään päivänä. Silti se on tie, jota saamme kulkea joka hetki Jeesuksen kanssa. Hän antaa voiman kestää koettelemuksetkin. Ehkäpä pelkään elämäni vaikeutumista ja esimerkiksi syrjityksi tulemista, jos en pyri kontrolloimaan itse elämääni. Toisaalta olisi helpottava päästää irti ja jättäytyä täysin Jumalan varaan. Jumalan armosta löysin vastikään blogisi ja tämäkin teksti tuli luettavakseni. Rukoilen edelleen rohkeutta päästää irti omasta yrittämisestä ja antaa Jumalalle se täysimittainen rooli, joka Hänelle elämässäni tosiasiallisesti kuuluu. Siunausta sinulle!

    1. Hei, Mustikka! Ja kiitos pohdinnoistasi! Minä ajattelen, että Room. 12:1 muistuttaa meitä siitä, että pienetkin asiat elämässämme ovat tärkeitä. Jumala haluaa meidän antavan arkisetkin asiat hänelle. Ja aivan kuten pystymme syömään elefantin vain paloissa, pystymme antamaan elämämme Jumalalle vain osina. Pieni asia kerrallaan. Joten se on enemmänkin elämäntapa kuin kerran tehty juttu. Ja ei se helppoa ole, mutta armovoiman avulla onnistuu! Ole suuresti siunattu, uusi ystäväni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *