kirkkovuosi

Pääsiäispaasto

Pääsiäispaasto

Onko sinulla tapana paastota? Minua on aina viehättänyt paastoaminen ja vuosien varrella olenkin kokeilut jos jonkinlaista paastoa. Viime vuonna paastosin paastoamisesta ja se oli oikein hyvä juttu. Paasto ei ole itse tarkoitus eikä sillä pääse taivaaseen. Sen sijaan paaston tarkoitus on valmistaa meitä pääsiäisen ilosanomaan. Jos elämämme on kovin kakofonista ja kaoottista, pääsiäisen pyhyys ja ihmeellisyys saattavat karata meiltä. Siksi paastoaminen valmistaa tietä Kristukselle. Kun minä vähenen, minussa on enemmän tilaa Kristukselle. Siksi pääsiäispaasto on ihana asia.

Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi. (Matt. 6:21)

Tänä vuonna olen ajatellut paastota monella eri tavalla. Aion sekä vähentää asioita (liha, sokeri, netti) että lisätä asioita tai niiden määriä (kävely, Raamatun lukeminen, podcastin tekeminen). Kyllä, luit aivan oikein. Heräsin aamuyöstä podcast-idean kera. Haluan tehdä paastopodcastin ja kutsun sinua mukaan. Vaikka et muuten olisi innostunut paastoamisesta, kutsun sinua seuraamaan paastopodcastia, se vie sinutkin tielle pääsiäiseen. [Tämä on jännittävää, katsotaan miten ehdin omaksumaan podcastien tekemiseen liittyvät asiat tämän päivänä aikana.]

Pääsiäispaasto

Paastoamisen ei tule olla itsekurin riemuvoitto, vaan se opettaa meitä turvautumaan oman voiman sijasta Jumalan armovoimaan. Siksi päätinkin paastota niin monella rintamalla, ettei se olisi mitenkään mahdollista omassa voimassani. Saan siis paaston ajan harjoitella konkreettisesti Jumalaan apuun turvautumista.

Pääsiäispaasto alkaa tuhkakeskiviikkona ja kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi, ne ovat ”pikkupääsiäisiä” matkan varrella. Eli niinä päivinä voi esim. syödä lihaa, jos muuten siitä paastoaa. Toki on niitäkin, jotka eivät pidä taukoa, he sanovat sen olevan helpompaa niin. Rukoile ja löydä oma tapasi paastota.

Pääsiäispaasto parhaimmillaan antaa mahdollisuuden pysähtyä ja tarkkailla omaa elämää ja tarvittaessa tehdä suunnantarkastuksia. Paasto on katumuksen ja uuden suunnan etsimisen aikaa. Mitä enemmän vietämme aikaa Jeesuksen kanssa, sitä ravitumpia hengellisesti olemme ja silloin olemme valmiit vastaanottamaan ylösnousseen Kristuksen.

Rakas Jumala,
Kiitos, että kutsut meitä lähemmäksi sinua.
Osoita meille oikea tapa paastota.
Kiitos myös, ettei paastoaminen ole pakollista,
vaan saamme omalla tavallamme valmistautua pääsiäiseen.
Voimaannuta meidät paastoamiseen, Herra.
Opeta meitä turvaamaan yksin sinuun.
Ole ylistetty iankaikkisesta iankaikkiseen.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S.

Tunnetko sinä kutsua paastoamiseen? Aloita pienestä, lisää vaikka päivittäistä rukousta tai luovu karkeista. Itse joskus lisäsi päivittäisen polvirukouksen pääsiäispaaston ajaksi, sekin oli hyvin siunattu kokemus. Kysele Jumalalta, onko sinun aikasi paastota ja millä tavalla. Joka tapauksessa ole suuresti siunattu, ystäväni. Ja iloista laskiaistiistaita!

Kuva: Chandana Ban / Unsplash.

2 thoughts on “Pääsiäispaasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *