uskossa kasvaminen

Omasta kunniasta luopuminen

Omasta kunniasta luopuminenOlen jo kohta vuosikymmenen ajan jakanut twitterissä lainauksia kristityiltä ajattelijoilta (@flowingfaith). Joten en enää törmää joka päivä uusiin sitaatteihin, varsinkaan vanhoihin. Mutta pari päivää sitten löysin Jean Calvinin ajatuksen, joka oli sekä uusi että koskettava. Siinä Jean Calvin pystyi muutamalla sanalla kiteyttämään kristinuskon sisällön. Siltikin eniten minua hämmästytti tämän sitaatin kyky saada minut rientämään ristin luo luopumaan omasta kunniastani.

Omasta kunniasta luopuminen…

Okei, sanot, kerro nyt jo se sitaatti. Tässä se tulee vapaasti suomennettuna: ”me emme todella iloitse Jumalan kunniassa ennen kuin olemme luopuneet omasta kunniastamme” (We never truly glory in God until we have utterly discarded our own glory). Tämä sitaatti puhuu minulle antautumisesta. Jollen ole kuollut itselleni, en voi ylösnousta Kristuksessa. Ennen kuin olen antautunut kokonaan Jumalalle, en ole valmis elämään hänessä. Omasta kunniasta luopuminen on jotain, mitä minun tulee tehdä päivittäin. Muuten etsin omaa kunniaani. Ja se ei ole kaunista vaan säälittävää.

Mitä sitten voin tehdä? Apostoli Paavali opastaa näin: Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä. (Room. 12:1-2)

…voimaannuttavan armon avulla

Minä tarvitsen Jumalan voimaannuttavaa armoa luopuakseni omasta kunniastani, antautuakseni Jumalalle kokonaan. Tämä on tietenkin epämuodikasta. Nykypäivän tredit kehottavat meitä ’löytämään itsemme’, ’seuraamaan omia unelmiamme’ ja ’jättämään jälkemme historiaan’. Aivan päinvastaista opetusta kuin mitä Raamattu antaa. Evankeliumi kehottaakin kuolemaan itselle ja ottamaan ristinsä ja seuraamaan Kristusta minne tahansa hän johdattaakin. Ensi silmäyksellä nämä asiat eivät ole kovin houkuttelevia. Mutta jos tutkit asioita vähän tarkemmin, huomaat, että vain nämä asiat johdattavat sinut iankaikkiseen elämään.

A.W. Tozer on sanonut, että Jumalan etsiminen ei kavenna elämää, vaan tuo sen kaikkein korkeimmalle täyttymyksen tasolle. Juuri tästä on uskossa kysymys. Ulkoisesti usko ei näytä juuri miltään, mutta sisäisesti usko antaa kaikkein korkeimman täyttymyksen. Jos et ole vielä sitä saanut, jatka kolkuttamista, ovi kyllä avataan sinulle. Omasta kunniasta luopuminen on ensimmäinen askel kaikkein korkeimpaan täyttymykseen: iankaikkiseen iloitsemiseen Jumalan kunniassa.

 

Rakas Jumala,
Kiitos kun yllätät minut uusilla tavoilla nähdä usko ja elämä.
Auta minua päivittäin luopumaan omasta kunniastani.
Antaudun sinulle kokonaan, Herra.
Luo jotain kaunista elämästäni,
anna sen tuoda sinulle kunniaa.
Tapahtukoon vain sinun tahtosi minussa ja minun kauttani.
Haluan oppia tuntemaan sinut yhä paremmin ja
todella iloitsemaan sinussa.
Jeesuksen nimessä,
Aamen

P.S.

Rakas ystäväni, Jumala kutsuu sinut iloitsemaan ja riemuitsemaan hänen kunniassaan. Se on se kaikkein korkein täyttymyksen taso, jonka voi saada vain Jeesuksessa Kristuksessa. Tähän meitä kutsustaan, tästä elämään ja iloitsemaan. Lähde rohkeasti liikkeelle! Omasta kunniasta luopuminen voi tuntua vaikealta, mutta saamme siihenkin Jumalan armon voiman. Ole siunattu, ystäväni! Iloitaan Herrassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *